Ieder mens heeft recht op een goede loopbaan. Een baan die bij je past maakt namelijk dat mensen gezond aan het werk blijven. Onderzoek wijst uit dat mensen die plezier, voldoening en hart voor de zaak hebben zich meer inzetten voor het bedrijf. Helaas is het ook dat veel mensen vaak noodgedwongen een baan hebben die niet bij hun past, hun geen plezier geeft en waar sommige ziek van worden. Waarom blijven zoveel mensen zitten in een baan die niet bij ze past en daar later spijt van krijgen? Wij geven je hier 5 tips om uit je comfortzone te stappen en een baan te vinden die bij je past.
Mensen blijven graag in hun comfortzone zitten, hoe komt dat?
Mensen vinden het lastig om van baan te veranderen, omdat zij vastzitten in hun zogenaamde comfortzone waarin zij zich vertrouwd en veilig voelen. Uit je comfortzone stappen betekent dat je je onprettig gaat voelen, oftewel “ de angst voor het onbekende” gaat voelen. En dat wil je liever niet. Weg uit je oude functie betekent dat je het risico loopt te falen in een nieuwe.
Aan de andere kant is duidelijk dat het noodzakelijk is om wel uit je comfortzone te stappen om veranderingen en doorbraken mogelijk te maken. Zoals Thomas Edison al zei: ” I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work”. Als hij niet uit zijn comfortzone was gestapt, hadden kaarsen nog steeds onze avonden verlicht.
Uit je comfortzone stappen, een baan vinden die bij je past en als “thuiskomen” voelt, hoe doe je dat wel? De 5 tips!
Tip 1: Weet waar je naar toe wilt
In je comfortzone voelt het prettig, dus is het belangrijk dat je weet waar je het allemaal voor doet. Probeer voor jezelf helder te krijgen wat je volgende loopbaanstap gaat worden, ofwel wat je loopbaandoel is. Het praten met anderen over je talenten en dromen kan je daarbij helpen. Ken je mensen die werk doen dat jou aanspreekt of in een organisatie zitten waar jij van gaat watertanden? Vraag die mensen je er meer over te vertellen. Ook het surfen op internet, zoals het doorlopen van beroepengidsen, kan je helpen. Als je uiteindelijk helder hebt wat je wilt, zet het dan op papier. Regelmatig visualiseren dat je al in die baan zit, kan je ook helpen je obstakels te overwinnen.
Tip 2: Zet je angsten op een rij
Angsten die ons tegen houden te veranderen, zijn meestal de angst om te falen en de angst om afgewezen te worden. In het boek van John Izzo, “de vijf geheimen van een goed leven”, gebaseerd op levensverhalen van honderden mensen, blijkt dat de mensen die een goed en zinvol leven hebben geleid, nergens spijt van hebben. Dit is een van de vijf beschreven geheimen. Je kan je vast houden aan het feit dat mensen vaak spijt hebben van de dingen die ze niet hebben gedaan en bijna nooit van wat ze wel gedaan hebben. Als het mislukt, ben je wel een ervaring rijker. De angst om afgewezen te worden, maakt dat we ons conformeren aan wat anderen willen en van ons verwachten. Echter, een ander ‘geheim’ is trouw te zijn aan jezelf, jezelf conformeren aan anderen, houdt dat vaak tegen. Als je goed naar jezelf luistert, wat wil jij dan?
Tip 3: Zorg dat je goed geïnformeerd bent
Weet welke consequenties je mogelijke acties hebben. Het is goed om realistisch te zijn, zonder dat je realisme je hoeft tegen te houden. Het gesprek aan gaan met je werkgever dat je niet meer lekker in je functie zit, solliciteren naar een andere baan, of daadwerkelijk afscheid nemen van je werkgever… Wat je ook doet, zorg dat je weet wat de mogelijkheden en mogelijke consequenties zijn. Als je dat weet, kan je ook beter beoordelen of je bereid bent deze risico’s aan te gaan.
Tip 4: Doe het samen
Als je van plan bent stappen te zetten naar een andere functie, en zo uit je comfortzone te stappen, is het fijn om mensen om je heen te hebben die je steunen en aanmoedigen om stappen te zetten. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, maar ook een collega of kennis waarvan je weet dat die eigenlijk ook het liefste van baan zou veranderen. Stel voor om regelmatig bij elkaar te komen en ervaringen en stappen met elkaar te delen.
Tip 5: Zet kleine stapjes
Albert Sonneveld, een inspirerende auteur en psycholoog, hield onlangs een lezing. Hij vertelde dat hij toen hij startte met zijn praktijk als psycholoog, enorm verwonderd was dat zijn cliënten over het algemeen zo weinig veranderen. Hij is zich daar vervolgens in gaan verdiepen. En wat blijkt? Onze hersenen, en dan vooral een deel van de hersenen, de amygdala slaan op tilt als we te veel in één keer veranderen. Zet dus kleine stapjes. Als je dat doet, kan je veranderen zonder dat je tegen wordt gehouden door je amygdala. Meteen nu solliciteren naar een andere baan gaat misschien te ver voor je, nadenken en praten met anderen om je loopbaandoel helder te krijgen, is misschien voor jou wel een goede eerste stap.
Wil je in het vervolg meer tips en inspiratie ontvangen over het vinden van een baan die als “thuiskomen” voelt?
Inschrijven artikelen
Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.