We handelen en communiceren steeds meer digitaal. De kerstcadeautjes zijn zo online geregeld. Onze wekelijkse boodschappen kunnen we online bestellen, lekker makkelijk vanaf de bank. Tussendoor nog even appen met een vriendin, wat inspiratie opdoen op Instagram en een vraag beantwoorden in de groepsapp van het werk. Daarna nog even de laatste mailtjes checken en beantwoorden, de afwas in de afwasmachine doen en dan eindelijk “relaxen” op de bank, vaak ook met de mobiel in de hand.

Burn-out

Bij Dynamisch Bureau melden zich steeds meer coachees met burn-out klachten. Vaak jonge mensen, tussen de 25 en 40 jaar. Niet verwonderlijk als je het rapport van onderzoeksbureau TNO leest: in 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. En de kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar!

Er blijkt een duidelijk relatie tussen werkstress en vormen van technologiegebruik. Bijna de helft (47%) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, 60% maakt (bijna) altijd gebruik van de PC of smartphone voor communicatie. Van deze mensen geeft 45% aan dat het werk-gerelateerde verzuim door werkstress kwam.Tijd voor een digitale detox dus, maar hoe? Er is immers ook een soort sociale druk, die veel mensen ervaren. Voor dat je het weet, zit je in een groepsapp. Handig, maar moet je altijd weten wat iedereen vindt, schrijft, zegt? Moet je op alles reageren wat er voorbij komt? En als je manager om 21.10 uur nog appt of mailt, betekent dat dan dat je zelf ook ‘aan’ moet staan, dat je moet reageren? En wat te doen als je ziet dat je collega’s ‘s avonds allemaal nog aan het werk zijn? 28% van de werknemers ervaart informatie-overload: zij krijgen zo veel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken, zo blijkt ook uit het onderzoek van TNO. We willen als mens graag tot een groep behoren, maar is dat ook nog wenselijk als het ten koste gaat van je gezondheid? Het vraagt om een flinke dosis lef om je eigen weg hierin te kiezen en niet mee te doen.

Praktische tips voor de digitale detox

Onze oma’s wisten het al: rust, reinheid en regelmaat zijn de ingrediënten voor een gezond leven. Maar dat zijn we onderweg een beetje kwijtgeraakt, zeker in de digitale wereld. Daarom wat tips voor wat meer rust en regelmaat, voorkomen is immers beter dan genezen.

  • Doe de dingen die je doet met aandacht. Niemand kan echt goed multi-tasken, ook al beweren mensen soms van wel.
  • Vraag jezelf af: Wil je voortdurend online en bereikbaar zijn of ervaar je daar een “moeten”?
  • Communiceer duidelijk over wanneer je bereikbaar wilt zijn. Geef bijvoorbeeld aan: ik lees/reageer niet meer na 18.00 uur ‘s avonds, zet dit dan onder je email-handtekening.
  • Onze concentratiecurve is max 1,5 uur. Wissel daarom je werkzaamheden af, ga tussen de bedrijven door even lopen, drink een kop koffie, ga een praatje maken bij een collega, neem de tijd voor een korte mindfulness oefening.
  • Pak maximaal 3 x per dag je mobiele telefoon en handel je whatsapps, mails etc. in dat tijdsbestek af, bijvoorbeeld van 09.00 – 10.00 uur, 13.30-14.00 uur, 17.00 – 17.30 uur
  • Iets bespreken met een collega? Pak de telefoon of liever nog, ga samen naar buiten. Tijdens een wandeling kan je prima zaken met elkaar bespreken.
  • Zet op je telefoon de functie ‘apparaat vrije tijd’ aan, zodat je niet afgeleid of gestoord wordt in je relaxtijd of op het moment dat je geconcentreerd iets wil doen door geluidjes van binnenkomende appjes of mailtjes.
  • Luister je goed naar je lichaam, voel jij of je moe of gespannen bent? En handel je daar ook naar?
  • Last van stress? Praat met je manager of met iemand in je omgeving.
  • Gezond omgaan met schermgebruik kan onderdeel zijn van de begeleiding bij Dynamisch Bureau. Vraag ons daar naar!

Inschrijven artikelen

Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.